Persartikelen over Rob en wat Rob interessant vind in de media
Interview met Rob Ligteringen in het AD over de tot standkoming van Waterfront in Tholen
Architcet Rob Ligteringen verwoord in een persoonlijk interview zijn liefde voor het wonen aan het water. Een persoonlijke hobby die vanuit zijn beroep als archiitect heeft geleid tot een prachtig woonproject in Tholen Zeeland. Het project heeft de toepasselijke naam “Waterfront”.
Sinds 2005 woont Rob Ligteringen in een van de door hem zelf ontworpen villa’s in Tholen. Hij vertelt hoe de verschillende ontwerpen van Waterfront tot stand zijn gekomen en hoe het een eengheid vormt het dynamische landschap.
Ook de vele vraagstukken die er komen kijken bij een dergelijk groot project en hoe de architectonische eenheid bewaard kan worden ondanks de veel individuele voorkeuren van bewoners.
Interview in het Algemeen Dagblad over de tot standkoming van nieuw restaurant aan het water in Tholen
THOLEN jnauari 2018 – Wat nu een ‘rommelig, doods hoekje’ is moet de toeristische trekpleister van Tholen worden. De eigenaren van de Palingloods hebben grootse plannen en moeten Tholen een impuls geven. Want waar kun je in Tholen een vorkje prikken met uitzicht op het water?
Eigenaar Ton van Hoorn wil samen met architect Rob Ligteringen willen op de plek van het inmiddels gesloten pop-up restaurant De Palingloods een nieuw gebouw openen dat alle moderne voorzieningen in zich heeft. Diverse media hebben over dit mooie initiatief gepubliceerd.
Lees volledig artikel in AD
Lees volledig artikel in BN de Stem
Lees volledig artikel in de Internetbode
Wat staat de architectuur te wachten in 2018? Zeven voorspellingen
In 2016 dacht iedereen dat de crisis voorbij was. 2017 bracht herstel, vooral bij de grote bureaus. In de architectuur zagen we flinke verschuivingen optreden. De iconische architectuur maakte plaats voor een architectuur die nadrukkelijk sociale, educatieve en stedelijke doelstellingen probeert te adresseren. Wat staat architectuur in 2018 te wachten? Harm Tilman blikt vooruit.
Bron: De architect door Harm Tilman
Bureau Tank transformeert ING kantoor in woontoren de Voortuinen
De woontoren dankt zijn naam aan de grootse privé terrassen die als toegang voor de woningen dienen. Voor het gebouw ontwikkelde TANK een innovatieve ontsluitingstypologie. Door de nieuwe routing vanaf straatniveau naar de appartementen verdwijnt de centrale ontsluitingskern uit het gebouw en wordt efficiënter met de vierkante meters omgegaan.
Bron: de architect
Groeiende aandacht voor collectieve woonvoorzieningen
De zorg voor ouderen is terug van weggeweest en collectieve woonvoorzieningen lijken onderdeel van de oplossing te zijn. Architecten kunnen in dit proces een grote rol spelen.
Voor de verbetering van de zorg voor ouderen wordt veel aandacht gevraagd. Na de vele bezuinigingen op de directe hulpverlening lijkt nu een kentering op te treden.
Wat is de rol van architectuur in dit proces?
De oplossing voor dit probleem, of althans een deel ervan, lijkt gelegen in de huisvesting voor ouderen.
Bron: de architect door Harm Tilman
Rotterdamse Torens: Cooltoren door V8 Architects viert uitzicht
De skyline van Rotterdam wordt de komende jaren flink uitgebreid met woontorens. Maar hoe komen die eruit te zien? Wij vroegen een aantal architecten naar hun ontwerp.
De Cooltoren door V8 Architects richt zich met een dragende kern op het uitzicht. Bijzonder zijn ook de ‘middenkroon’ en de aansluiting op de naastgelegen gebouwen.
Wat maakt de Cooltoren een bijzonder Rotterdams project?
“Enerzijds de voor Nederlandse begrippen forse hoogte, het past hiermee naadloos in de traditie van Rotterdamse hoogbouw.
Bron: Architectuur
Amsterdam krijgt woontoren van hout; innovatie in architectenland
Amsterdam krijgt de hoogste houten woontoren van Europa: Haut (van projectontwikkelaar Lingotto en Team V Architectuur).
Deze zomer start de verkoop van de appartementen in het 73 meter hoge gebouw, dat in 2020 opgeleverd moet worden.
Het ontwerp kreeg vorig jaar al de hoogste score van het bekende Breeam keurmerk voor duurzame gebouwen. Vorige maand won het ook nog eens de internationale Breeam Award voor het beste woongebouw.
De meest duurzame maatregel van de woontoren is dat de draagconstructie van hout gemaakt is. Zowel de vloeren als de wanden worden uitgevoerd in kruislings verlijmd gelamineerd hout, CLT.
Bron: hetkanwel.net
Prachtig gebouw Kunstenpand Rotterdam Zuid
Recent is het officiële startsein gegeven voor de bouw van het Kunstenpand in Rotterdam-Zuid. Het complex, dat plaats gaat bieden aan Theater Zuidplein, een bibliotheek en een ‘huiskamer’ voor de wijk, vormt een van de sleutelprojecten binnen de gebiedsvernieuwing Hart van Zuid. Het ontwerp is gemaakt door De Zwarte Hond.
Het gebouw is ontworpen als een compact volume met een open, uitnodigende entree. Er is gekozen voor duurzame en onderhoudsvriendelijke materialen die het gebouw ‘mooi doen verouderen’. Hart van het Kunstenpand vormt de hoge ontvangsthal. Alle functies hebben een directe of indirecte relatie met deze hal. Hier bevinden zich de bibliotheek, een tentoonstellingsruimte, een podium en een ‘foodcourt’.
Bron: Architectenweb Foto: de Zwarte hond
Definitief ontwerp Leuvepaviljoen Rotterdamse binnenstad
Rotterdam is de laatste tijd veel in het nieuws als het gaat om de vele nieuwe hoogbouwplannen in het centrum van de stad. Te midden van deze giganten verrijst het nieuwe Leuvepaviljoen aan de Schiedamsedijk in Rotterdam. MoederscheimMoonen Architects presenteerde onlangs het definitieve ontwerp voor dit multifunctionele gebouw.
Definitief ontwerp Leuvepaviljoen Rotterdamse binnenstad
In het nieuwe paviljoen komen het Haveninformatiepunt van het Havenbedrijf, twee publiektoegankelijke werkplaatsen van het Maritiem Museum Rotterdam en twee horecagelegenheden met de mogelijkheid voor terrassen aan het water. De buitenruimte wordt ook gefaseerd vernieuwd. Hiermee wordt de Leuvehaven, aan de rand van het Maritiem District, een groener en levendigere plek.
Het nieuwe gebouw gaat de bestaande losstaande paviljoens vervangen en de functies komen samen in één compact paviljoen zodat bezoekers aan het gebied vanaf de Schiedamsedijk veel meer zicht op de Leuvehaven krijgen; dé plek waar ooit de Rotterdamse haven is ontstaan en waar de historische vloot ligt.
Bron: de Architect
Eindhoven heeft in 2019 eerste bewoonbare 3D-geprinte huis
In de Eindhovense buurt Bosrijk moet volgend jaar de eerste van vijf 3D-geprinte woningen in beton staan.
Het project Milestone wordt gerealiseerd in een samenwerking tussen onder andere Houben & Van Mierlo Architecten, Van Wijnen, Technische Universiteit Eindhoven en Gemeente Eindhoven.
De locatie voor het project is een open plek tussen de bomen. Hier moeten vijf unieke woningen worden gerealiseerd. Uniek, want elke woning krijgt een andere vorm.
“Het 3D-betonprinten, een innovatieve geïndustrialiseerde bouwtechniek, wordt hier ingezet om bijzonder maatwerk te maken”, aldus Houben & Van Mierlo Architecten.
De vijf woningen zullen in een halve cirkel worden geplaatst. Tussen het ensemble is ruimte voor een gemeenschappelijke speel- en ontmoetingsplek.
Zichtlijnen door en naar het omliggende bomenrijke gebied en de grote gevelopeningen van de woningen versterken de relatie tussen binnen en buiten.
Swingend wooncomplex De Sax: toontje hoger op de Wilhelminapier
De skyline van Rotterdam wordt opnieuw verrijkt met een architectonisch hoogstandje. Volgend jaar is de start van de bouw gepland, vier jaar later de oplevering. De swingende combi van de woontorens Philadelphia en Havanna piekt met z’n bijna 170 meter dik boven ‘buurman’ De Rotterdam uit, en vormt zo het dak van de architectonisch rijk bedeelde Wilhelminapier. Verse impressies tonen het nieuwste paradepaardje van bureau MVRDV in volle glorie.
De meest recente, door architectenbureau MVRDV geproduceerde artist impressions tonen het complex in de achtertuin van het Nieuwe Luxor in al zijn speelsheid: met z’n talloze erkertjes en balkonnetjes fuift De Sax er op los. Funky, zeker in vergelijking met De Rotterdam – van Rem Koolhaas – die stoïcijns, robuust en wars van toeters en bellen aan de kant van de Erasmusbrug staat geposteerd.
De plint is gereserveerd voor bedrijvigheid, met volop horeca en winkels.
Er bovenop komen de torens, met in totaal 500 woningen, zowel huur als koop. ,,Het geheel moet gaan bruisen. Levendig worden. Al de erkers die uit de gevel steken, refereren aan toetsen van een saxofoon. Alles bij elkaar oogt dit haast als een jazz-partituur.’’
Voorlopig is er nog volop werk aan de winkel. Een definitief ontwerp moet van de tekentafel komen, er moeten vergunningen worden afgegeven, ‘n aannemer moet worden gevonden om dit kolossale karwei te klaren. En omdat het één van de laatste, onbebouwde kavels is op de Wilhelminapier, zal de constructie vooral een logistieke puzzel vanjewelste worden.
Bron: dagblad AD
Prachtige renovatie publiekslocatie Stadhuis Rotterdam
Publiekslocatie Centrum is de grootste stadswinkel voor gemeentelijke dienstverlening van de gemeente Rotterdam. Het nieuwe serviceconcept van de gemeente omvat veel meer dan de bekende balie van burgerzaken. De Rotterdammer kan hier nu ook terecht voor gesprekken over belastingen, werk, inkomen en leerplicht. deMunnik-deJong architecten & Merk X kregen de opgave om de vestiging in het rijksmonumentale Stadhuis te renoveren en te transformeren naar het nieuwe concept van de gemeentelijke dienstverlening.
Het nieuwe ontwerp bouwt voort op het ontwerp van Evers en is in lijn met eerdere renovaties van het Stadhuis die door hetzelfde team zijn gedaan.
De servicebalies zijn teruggeplaatst in het centraal gelegen hof. Aan weerszijden van de servicebalies bevinden zich de twee wachtgebieden met speciaal ontworpen ingelegde tapijten en kroonluchters met een diameter van ruim 7 meter.
Het uitgebreide programma van de Stadswinkel omvat een groot aantal spreek- werkplekken. Om deze plekken visueel en ruimtelijk te verbinden met de Stadswinkel zijn er openingen gemaakt binnen de structuur van Evers’ ontwerp. De openingen zijn al dan niet voorzien van een pui uit staal en glas.
Léon Wielaard, vastgoedontwikkelaar bij Gemeente Rotterdam: “Het was een hele puzzel om alle gewenste diensten in te passen in de bestaande architectuur. deMunnik-deJong & Merk X hebben zich laten leiden door de oorspronkelijke, heldere structuur van Evers en deze verbonden met een eigentijds, uitnodigend interieur waarin veel mensen zich prettig voelen. De ruimte straalt grandeur uit en bergt tevens intimiteit in zich. Zo is het servicecentrum precies de plek geworden die wij voor ogen hadden: een efficiënte werkplek, uitnodigende publiekslocatie en overweldigend visitekaartje in één.”
Bron: Architectenweb