Natuur en wonen vormt een duidelijke groeimarkt in Nederland. Mensen zoeken rust in hun dagelijkse leefomgeving en water creëert juist dat gevoel. En juist de aanwezigheid van water kan dat rustgevende gevoel extra geven. Rust dat niet alleen bereikt wordt door het ruisend geluid van het water of het gezellige kikkergekwaak maar ook beïnvloed wordt door het prachtige uitzicht. Met wat geluk heb je mooie waterlelies en andere planten vlak voor je deur.

Minder stress door aanwezigheid van water

Mensen denken al langer dat het wonen in drukbevolkte gebieden het stressniveau verhoogt. Het wonen in een rustige omgeving, zoals in de natuur of aan het water, kan het lichaam tot rust laten komen. Wonen in relatie tot water geeft voor velen een vakantiegevoel. En ook een andere kijk op dagelijks werken want de combi van recreëren aan huis samen met werk vind je niet vaak.

Geschiedenis van het wonen aan het water

Wonen op het water vindt al meer dan honderd jaar plaats. In vroeger tijden gebruikte de beroepsvaart een schip voor de broodwinning en woonruimte. Na verloop van tijd raakt een schip echter in onbruik. Veel eigenaren bleven dan, ook na hun pensioen, erin wonen. Ook in de periode waarin er een tekort aan woningen was, na de Tweede Wereldoorlog, kozen veel mensen voor een schip als woonruimte.

Groeimarkt van waterwoningen

Wonen aan het water vormt een snelle, groeimarkt. Er liggen veel aanvragen voor nieuwe locaties voor Een aquavilla, watervilla of waterwoning is een moderne vorm van drijvend wonen. Dit heeft een ander imago dan bijvoorbeeld conventionele woonboten en wordt dan ook gezien als een geheel nieuwe vorm van wonen.

Bij deze villa’s zijn alle luxe faciliteiten in ruime mate aanwezig en het wooncomfort geeft ook een andere kijk op het dagelijks georganiseer rond om bijvoorbeeld het huishouden. Een auto is minder hard nodig, boodschappen of op bezoek kan ook via het water. Een onvermijdelijk gevoel van vrijheid kan een reden zijn te kiezen voor een natte ondergrond. Maar er is ook een andere kant. Geldende regels en geboden zijn anders dan voor een huis aan wal, woonlasten zijn anders opgebouwd en kunnen hoger zijn dan wat een verzameling stenen kost.

Voordelen en soms ook nadelen

Maar voordat je besluit om een huis aan het water te kopen, sta je natuurlijk graag even stil bij alle voor- en nadelen. Als je van watersport houdt, is een huis aan het water natuurlijk ideaal. Je stapt zo vanaf je voordeur in een bootje of kano om de wijde wereld in te varen. Visliefhebbers kunnen zo vanaf eigen terras of balkon een hengel uitgooien. Kinderen vinden het fantastisch om in het water te spelen. Varen met vlotten, bootjes, kano’s, of in de zomer lekker zwemmen.

Maar er zijn ook nadelen; Muggen hebben (stilstaand) water nodig om zich voort te planten, dus zijn ze talrijk aanwezig aan de waterkant. Binnenshuis kun je je woning nog vrijhouden van ongedierte door horren te plaatsen, maar buitenshuis gaat dat moeilijker. Daarnaast kan je huis aan het water mogelijk sneller beschadigen door de impact van wind en regen.

Wonen aan het water is een voorrecht

Het wonen aan het water is iets wat je moet voelen….wat iedere dag weer een mooie belevenis geeft. Weg van de drukbevolkte gebieden en je lichaam en geest tot rust laten komen. Wonen in relatie tot water is in feite een voorrecht wat je als bewoner goed moet koesteren!

Pin It on Pinterest

Share This