Ontwerpstudies

De laatste jaren richt Rob zich op het ontwerpen van flexibele woonvormen. Innovatieve projecten die onderdeel zijn van iemand zijn woonwensen of een groter project behelsen voor een versnelde toegang voor iedereen op de woningmarkt.  Denk aan het ombouwen van winkels en kantoorpanden tot moderne sociale huurwoningen. Met deze ontwerpstudies tracht ik bij te dragen aan een 180 graden nieuwe benadering van de woningmarkt.

Ontwerpstudie Waterfront Philipsland

Aan de idyllische krabbenkreek ligt het stadje St Philipsland. Wij kregen de opdracht om een waterfront te creëren dat moest passen binnen het huidige profiel gedomineerd wordt door een antieke molen. Aangezien de woningen moesten komen op een primaire dijkkering hebben wij daar in samenspraak met Rijkswaterstaat een innovatieve oplossing voor ontwikkeld. Eenzelfde situatie was al bekend omdat wij de ervaring hadden opgedaan in het Waterfront van Sint annaland.

Aan de hand van ons ontwerp heeft de bouwer/ontwikkelaar de panden inmiddels gerealiseerd.

Ontwerpstudie Kerkvilla

Doordat de eigenaar van een perceel in Willemstad nadacht om zijn woning te vergroten stuitte hij op de strenge eisen van “Beschermd Stadsgezicht” van het historische stadje Willemstad. Op de grens van het perceel was hij ook eigenaar geworden van de buiten functie zijde HM Maria kerk.

Ik werd benaderd om te onderzoeken wat de mogelijkheden zouden zijn voor zijn wensen.

Hieruit ontsproot het idee om de kerk een woonfunctie te geven met een atelier ,kantoor en vergaderruimte. Inmiddels zijn de plannen ingediend met een verzoek om medewerking voor bestemmingsplan wijziging.

Schetsontwerpen nieuwe woonfunctie voormalige Noordsingel gevangenis 

De bekende Noordsingel gevangenis in Rotterdam Noord zou in 2007 niet meer operationeel zijn in de huidige functie. Wij werden benaderd door een projectontwikkelaar om een idee te lanceren voor het hergebruik met inachtneming van de bestaande historische panden. Mede door het gebrek aan woonruimte van studenten en starters kwamen wij op het idee om het complex te veranderen in een “Campus”. Het is interessant om te zien dat ideeën die wij destijds gelanceerd hebben in het concept terug te vinden zijn.

Ontwerpstudie residence T. Mazairac te Bergen op Zoom

In de wijk ‘Het Glacis’ in Bergen aan Zoom verschijnt een nieuwbouw woongebouw met 80 levensloopbestendige gasloze koopappartementen. Het principe van de vesting, laagbouw met een kantelenwand en torens op de hoeken heeft als inspiratie gediend voor de uitwerking van het architectonische concept. Het unieke in dit project is de dat de definitieve vorm in samenspraak gaat met omwonenden. 

Dit architectonisch concept is een samenwerking tussen het ontwerpteam van AKM en Rob Ligteringen. In gezamenlijk overleg is het schetsontwerp tot stand gekomen. 

Aanvulling loods tot moderne woning

Een loods mede transformeren tot woning. Dat is een niet-alledaagse opdracht maar wel uitdagend! Mijn opdrachtgever had deze de grond van deze stalen loods laten splitsen waardoor er een woning aan verbonden kon worden. Het doel voor de opdrachtgever is om er zelf in te gaan wonen. 

Er is nog zoveel mooie te ontwikkelen qua woonomgeving in Nederland. Dit architectonisch unieke concept bewijst dat er zoveel mogelijk met innovatieve woonconcepten.

Ontwerp nieuwe loods voor catamaran Eyecatcher

De familie Busman heeft jaren het nautische centrum in Sint Annaland op het eiland Tholen geëxploiteerd. Tijdens zijn zeiltochten in de Caribbean zag Bert Busman de voordelen van een zeilcatamaran en het idee ontstond om een dergelijk schip in aluminium te ontwikkelen. Een spectaculair schip van ca 16m lang en 8 meter breed. Het is een eigen ontwerp; een zogenaamde “One off”.

Voor de afbouw van het casco is er een nieuwe loods nodig. Ik heb de opdracht gekregen om dit nieuwe pand te ontwerpen. De oppervlakte is een kleine 1000 m2 en de vorm is een knipoog naar de Catamaran die Eyecatcher gaat heten.

Pin It on Pinterest

Share This