Rob Ligteringen in top-3 ontwerpwedstrijd Rotterdamse watertaxi

Architect Rob Ligteringen heeft een ontwerp gepresenteerd voor de nieuwe watertaxi’s in Rotterdam. Oorspronkelijk exploiteerde Hotel New York een aantal kleine bootjes die de Maas oversteken. De gemeente Rotterdam heeft besloten dat er  een serieus Rotterdams water taxinet moet komen: snel, betaalbaar en voor iedereen. Het watertaxiplan is klaar en de financiering rond. De gemeente zorgt voor de infrastructuur (steigers).
Op initiatief van Watertaxi Wilhelmina, een zusterbedrijf van Hotel New York, is  een ontwerpwedstrijd uitgeschreven voor een karakteristieke Rotterdamse boottaxi.  Zesendertig binnen- en buitenlandse ontwerpers ontvingen een een uitnodiging met het verzoek ‘Teken een boot voor ons’. Zesendertig ontwerpers uit binnen- en buitenland werden daarop uitgenodigd om twee dagen naar het hotel te komen en in ruil daarvoor een ontwerp te schetsen. Omdat de initiatiefnemers hoopten op een bijzondere boot vroegen ze expres niet alleen botenbouwers.
Naast doorgewinterde jachtontwerpers werden kunstenaars, architecten en modeontwerpers – waaronder architecten als Peter Wilson, industrieel ontwerpers als Huibert Groenendijk en Christophe Marchand, ontwerpers als Christoph Seyferth en Niall O’Flynn, modeontwerpers als Alexander van Slobbe en beeldend kunstenaars als John Körmeling – uitgenodigd. De winnaar ontvangt 50.000 gulden, zijn ontwerp wordt in eerste instantie vijfmaal en daarna elk jaar nog vijf keer uitgevoerd.Architecten, industrieel ontwerpers, modeontwerpers en beeldend kunstenaars uit binnen- en buitenland participeerden in deze ontwerp wedstrijd.  

Na een lang juryberaad bleven drie boten over: die van Victor Mani, Rob Ligteringen en Huibert Groenendijk,

De uiteindelijke winnaar is Huibert Groenendijk: ontwerper van boeien, windturbines, GSM-masten en het bekende kinderzitje Maxi Cosi. Groenendijks ontwerp is stoer en heeft een snelle uitstraling. Het lijkt totaal niet op de huidige chique kleine bootjes. Groenendijk doorbreekt volgens de jury ‘ het ‘mooie’, de klassieke boot-achtige uitstraling van de Kiel Classic.Doordat hij de knik aan de zijkanten weghaalt en overdekt met een nieuwe rand, maakt hij korte metten met de elegante lijn van het oorspronkelijke schip.Daardoor wordt zijn boot een compleet eigen, nieuwe boottaxi en een geheel in plaats van een nieuwe opbouw op een bestaand casco.’
Bron artikel: https://www.archined.nl/1999/12/ontwerpwedstrijd-voor-rotterdamse-watertaxi

Pin It on Pinterest

Share This